dilluns, 5 de novembre del 2007

Dia 3

La primera sorpresa del dia me la dóna el bufet que hi ha per esmorzar. Ni en el meu millor somni hi ha hagut mai tanta teca!!! Pa de tota classe, fruita a dojo, cereals, iogurts, fideus, arròs, pollastre, salsitxes, ous, cafè, te, bacon, sucs, embotits, croissants, brioixos, xocolata... tardo tant a escollir que gairebé em tanquen el bufet!

El mapa que em faciliten a recepció és molt clar. Avui toca caminar, caminar i caminar. A Singapur és molt fàcil orientar-se. Al nord-est es troben els barris antics de LITTLE INDIA i KAMPONG GLAM des d'on, amb una passejada, s'arriba a PADANG, àrea on es troben els edificis financers i administratius de la ciutat. A l'oest d'aquesta zona es troba CHINATOWN i al nord ORCHARD STREET. Però la primera parada del meu recorregut serà ARAB STREET i la MESQUITA DEL SULTÀ.

Va ser construïda l'any 1825 i és inconfusible per les seves cúpules daurades. És un dels símbols que indica la diversitat cultural i religiosa de què gaudeix Singapur. Cal tenir en compte que al país no hi ha una religió oficial, però aproximadament el 70% de la seva població practica el budisme o el culte xinès dels avantpassats. La resta de grups ètnics practiquen l'islam, l'hinduisme, el sikhisme i el cristianisme. Així doncs ens trobem, per sobre de tot, en una regió multiracial per definició. Això fa que a la ciutat hi hagi diversos districtes ètnics. LITTLE INDIA, KAMPONG GLAM i CHINATOWN són els tres barris on viuen i mantenen els seus centres de culte, botigues i restaurants les tres principals comunitats del país: indis, malaisis i xinesos.
La sort m'acompanya i a LITTLE INDIA estan de festa grossa! És el DEEPAVALI, el dia més important del calendari hindú. Marca la derrota del rei Narakasura a mans del lord Krishna. Representa la victòria de la llum sobre l'obscuritat. Això significa que totes les botigues i carrers s'engalanen amb flors, llums, encens i focs artificials. Un paisatge molt colorista i animat que enganxa qualsevol.

La següent parada és CHINATOWN i, tal com indica el nom, tot és a la xinesa... molt similar al Chinatown de Nova York. Botigues on es venen les millors còpies de marques bones, decoració típica, perfums d'imitació... i el més autèntic són les paradetes de menjar que es troben al mig del carrer. Aquí faig les meves primeres compres... és molt difícil no caure en la temptació... a més el que m'enduc és una bossa de te verd que diuen que va tan bé per a la salut... Tot i haver deixat LITTLE INDIA enrere, a CHINATOWN hi ha un dels temples hindús més importants i característics de la ciutat: SRI MARIAMMAN TEMPLE. Igual que a les mesquites cal descalçar-se per entrar i, això sí, pagar 3$ per la càmera de fotos... sort que no s'ha adonat que porto micròfon i minidisc! Cal amortitzar els 3$ i per això no paro de disparar el flaix com una boja...
Toca agafar el metro! Comprar el bitllet no és gens complicat, com tot en aquesta ciutat, ho fa una màquina. Costa 2'10 dòlars singapuresos, és a dir, 1 euro i 5 cèntims... gens barat. El metro està impecable, com tots els carrers i edificis de Singapur i la puntualitat és molt estricta. Els rellotges digitals marquen el temps clavat entre tren i tren... En total són tres parades i a la que em baixo és CLARKE QUAY, el moll del riu Singapur, molt a prop de la zona financera. Aquí és on dino, en un restaurant de menjar d'Indoxina. Aquí l'skyline varia moltíssim. Gratacels i edificis altíssims són els amos del carrer i al migdia es fa entretingut observar com els treballadors abandonen les seves oficines per fer un mos abans de continuar amb la jornada laboral. Hi ha qui se'l porta de casa, a l'estil xinès... arròs bullit, pollastre... tot molt ben posat en una carmanyola. Però també hi ha qui prefereix el menú de les desenes de restaurants que es troben per la zona.

L'última parada abans de tornar a l'hotel és el MERLION i l'ESPLANADE AREA. El MERLION és el símbol de la ciutat. Una escultura que representa un ésser meitat lleó, meitat peix. Des del mirador es té una visió panoràmica de la ciutat impressionant. L'ESPLANADE és la zona d'oci de Singapur. És l'auditori on l'Orquestra de Cadaqués actuarà demà i, per aquest motiu, no m'estic d'anar a fer un cop d'ull a l'interior... sí senyor! He trobat el que buscava: els fullets del concert de demà. Està anunciat per tot arreu i, de fet, s'espera que vingui l'ambaixador d'Espanya a Singapur... la cosa promet... i espero poder arrancar-li algunes paraules pels micròfons de Catalunya Música...

Ara sí, són les cinc de la tarda i porta sis hores amunt i avall... les cames ja no responen i la piscina de l'hotel és molt temptadora abans de preparar-me per a la recepció que TOYOTA ha preparat per l'Orquestra així que... a l'aigua!

TOYOTA ha planificat una gira de luxe per a tota l'orquestra. Els millors hotels, tota mena de serveis i comoditats... i això també s'ha vist a la recepció. Molt a la manera asiàtica tot ha tingut un ordre establert: primer el còctel i les presentacions pertinents, després els parlaments, a continuació un bufet lliure amb acompanyament musical en directe, i per acabar els agraïments. He tingut l'oportunitat de fer-li unes preguntes al responsable de la gira TOYOTA CLASSICS, el Sr. Takahashi. I el més enriquidor ha estat poder sopar entre els músics de l'Orquestra. Gràcies a en Màrius, un violoncelista i en Santi, el pianista, he rigut durant tot l'àpat i, a més a més, m'han explicat un munt d'històries relacionades amb l'Orquestra de Cadaqués i les seves gires anuals. Hi ha molt bon ambient amb tots els membres de l'Orquestra i això es nota. De ben segur que d'aventures no me'n faltaran per explicar!

Ara ja són quarts d'una de la nit i, malgrat haver agafat el ritme horari, necessito descansar... Demà al matí visitaré les platges del sud de Singapur i al migdia acompanyaré l'orquestra a fer l'assaig general. Espero que els surti tot genial; de fet, no dubto que ho faran perfecte... la música els encanta i amb això ho tenen tot assegurat.